ciasto jabłkowo-orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    25 dkg
  • mąka pszenna

    15 dkg
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • orzechy włoskie

    10 dkg
  • jajko

    3 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłko kwaśne

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i następnie wciąż mieszając dodawać po jajku. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia wsypać po łyżce do utartej masy, mieszając. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osaczone z soku wraz z posiekanymi orzechami jabłka dodać do ciasta i wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 22.05.2011 22:46
dobre
Małgorzata72 09.05.2011 18:30
pychota
zawadka 05.05.2011 14:44
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat