Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo makowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mak mielony sypany 2 łyżki
mąka 2,5 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 6 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo makowe

Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Jajka ubić na pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.09.2014 12:58
pyszne do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak