Ciasto fale dunaju

Ciasto fale dunaju

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto: mąka pszenna

    2 szkalnki
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuka
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżka
  • mleko

    3 łyżka
  • gruszki

    3 szt
  • budyń

    1 szt
  • cukier

    2 łyżka
  • masło

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • Polewa:

    100 g
  • czekolada

    100 g
  • Krem:

    500 ml
  • mleko

    500 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto fale dunaju

Ciasto: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i każdą pokroić na 8 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić i wystudzić. Do masy jajecznej dodać mąkę i proszek, a na końcu rozpuszczone masło. Połowę ciasta rozsmarować na blaszce. Do reszty ciasta dodać kakao i mleka. Dokładnie wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście. Poukładać gruszki i piec w 180 stopniach przez 30- 40 minut.
Krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puch. Do masła dodawać po jedej łyzce masła i cały czas miksować. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście.
Polewa: do garnka wlać wodę i podgrzewać. Na garnku umieścić miskę i włożyć do niej pokruszoną czekoladę z masłem. Podgrzewać, aż się rozpuści- udekorować ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

caralajna 30.09.2013 08:54
fantastyczne :)
monisia1977 30.09.2013 07:19
super ciacho
Czarnula87 29.09.2013 21:19
mniam wspaniałe
Katarzyna34 29.09.2013 20:56
mniam mniam to coś dla mnie
V_kuchareczka 29.09.2013 17:54
przepyszne ciasto
Monika-twin 29.09.2013 17:01
ale pycha ciacho
adelajda 29.09.2013 14:57
ależ smacznie u Ciebie :)
dziewczyna_z_kodeksem 29.09.2013 14:54
znam i bardzo lubię to ciasto
Ania321 29.09.2013 14:45
kiedyś je jadłam, pycha :)
joanna30 29.09.2013 13:41
Moja mama je robiła, jest pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat