Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe (z kokosem)
Do miski wkładamy piure z dyni, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i znów mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami wiórków kokosowych.
Podajemy z herbatą lub kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność.