Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    800 g
  • cukier kryształ

    200 g
  • miód

    2 łyżka
  • kwaśna śmietana

    100 ml
  • jaja

    4 sztuka
  • mąka kukurydziana

    180 g
  • esencja waniliowa

    2 łyżka
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • masło

    60 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto dyniowe


Dynię pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zetrzyj skórkę z pierwszej pomarańczy. Dynię duś w wodzie pod przykryciem do miękkości, zdejmij pokrywkę i odparuj a następnie lekko przestudź. Dodaj sok. Do ciepłej masy dodaj masło i wanilię, zmiksuj blenderem na mus. Jajka ubij na puch. Wciśnij do musu sok z drugiej pomarańczy. Miksując, dodawaj też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę. Piekarnik ustaw na 180 st C. Blachę wyłóż folią aluminiową. Włóż ciasto do nagrzanego pieca na ok.
40 - 50 minut. Gdyby zbyt mocno się rumieniło - przykryj folią aluminiową. Po przestudzeniu w uchylonym piekarniku wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Udekoruj dowolnie.
Anna89
smak ciasta dyniowego przypomina smak sernika, dlatego jest takie pyszne :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Margo1 26.11.2016 19:08
Bardzo fajne, nie robiłam takiego ciasta
IwonaKa 03.02.2016 14:07
ładny ma kolorek,apetyczny,nie jadłam jeszcze takiego ciasta
wwwiolka 04.01.2015 21:01
Bardzo fajny przepis.
Monika-twin 04.01.2015 20:05
Wyglada super.
Joannasz3190 04.01.2015 20:00
Takiego jeszcze nie jadłam :)
engie23 04.01.2015 19:19
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat