Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
miąższ z dyni
800 g -
cukier kryształ
200 g -
miód
2 łyżka -
kwaśna śmietana
100 ml -
jaja
4 sztuka -
mąka kukurydziana
180 g -
esencja waniliowa
2 łyżka -
pomarańcza
1 sztuka -
masło
60 g
Przepis i sposób przygotowania Ciasto dyniowe
Dynię pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zetrzyj skórkę z pierwszej pomarańczy. Dynię duś w wodzie pod przykryciem do miękkości, zdejmij pokrywkę i odparuj a następnie lekko przestudź. Dodaj sok. Do ciepłej masy dodaj masło i wanilię, zmiksuj blenderem na mus. Jajka ubij na puch. Wciśnij do musu sok z drugiej pomarańczy. Miksując, dodawaj też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę. Piekarnik ustaw na 180 st C. Blachę wyłóż folią aluminiową. Włóż ciasto do nagrzanego pieca na ok.
40 - 50 minut. Gdyby zbyt mocno się rumieniło - przykryj folią aluminiową. Po przestudzeniu w uchylonym piekarniku wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Udekoruj dowolnie.
smak ciasta dyniowego przypomina smak sernika, dlatego jest takie pyszne :)![]()
Komentarze (6)