Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto dyniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 0,5 kg
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 i 2/3 szklanki
jaja 3 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cynamon 1 i 1/2 łyżeczki
kakao 1 i 1/2 łyżeczki
bakalie wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto dyniowe

W zamrażalniku została mi dynia z zeszłego roku - czas ja wykorzystać aby zrobić miejsce nowej dostawie :)

Zapraszam na ciasto dyniowe :)

* do miski wlać odmierzyć olej, wsypać cukier - ucierać
* wbijać po jednym całym jajku i ucierać
* dodawać po kolei mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i sodę - ucierać
* do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy (ja dynię nie ścierałam tylko lekko zmiksowałam - tak żeby były widoczne całe kawałki)
* jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy
* pieczemy około 40 - 60 min w temp. 180 stopni C

Smacznego !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GosiaSz 02.11.2012 16:52
Ankha tym bardziej ze w zamrażalniku dynia jeszcze jest z zeszłego roku ;p
Ankha 02.11.2012 16:27
Jasne,jesień to trzeba zrobić choć raz ciasto dyniowe:)
GosiaSz 02.11.2012 15:54
Kasiu dziękuję :)
Cukiereczek13 02.11.2012 14:41
wspaniałe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak