ciasto dyniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    0,5 kg
  • olej

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 i 2/3 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 i 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1 i 1/2 łyżeczki
  • kakao

    1 i 1/2 łyżeczki
  • bakalie

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W zamrażalniku została mi dynia z zeszłego roku - czas ja wykorzystać aby zrobić miejsce nowej dostawie :)

Zapraszam na ciasto dyniowe :)

* do miski wlać odmierzyć olej, wsypać cukier - ucierać
* wbijać po jednym całym jajku i ucierać
* dodawać po kolei mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i sodę - ucierać
* do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy (ja dynię nie ścierałam tylko lekko zmiksowałam - tak żeby były widoczne całe kawałki)
* jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy
* pieczemy około 40 - 60 min w temp. 180 stopni C

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GosiaSz 02.11.2012 16:52
Ankha tym bardziej ze w zamrażalniku dynia jeszcze jest z zeszłego roku ;p
Ankha 02.11.2012 16:27
Jasne,jesień to trzeba zrobić choć raz ciasto dyniowe:)
GosiaSz 02.11.2012 15:54
Kasiu dziękuję :)
Cukiereczek13 02.11.2012 14:41
wspaniałe ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat