Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką i wiśniowym lukrem
Kroki postępowania
Do masy dodajemy 2 jaja i około 400 gram mąki (wcześniej przesianej przez sitko) Całość zagniatamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Jeszcze raz wszystko zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Ciasto powinno być delikatne i nie powinno się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczkę aby masa podwoiła swoją objętość.
1 szklanka mąki
1 żółtko
80 gram margaryny
Wszystko razem zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do zamrażarki. Możemy dodać odrobinę olejku cytrynowego lub waniliowego.
Całość pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut bez termoobiegu z grzaniem z góry i z dołu.
SMACZNEGO :)