Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami wg mamy
Najpierw przygotowujemy rozczyn (pierwsze cztery składniki z listy, drożdże muszą być w temperaturze pokojowej a mleko musi być letnie). Składniki wymieszać, przykryć aby wyrosło.
Poczynając od trzech szklanek mąki, to już składniki na ciasto. Mąkę przesiać, masło rozpuścić, ostudzić (ma być letnie). 2 jajka i 2 żółtka mają być w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta połączyć (oprócz masła), dodać wyrośnięty rozczyn, miksować. Teraz dodać rozpuszczone masło, miksować tak, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. Przykryć ściereczką (żeby powiększyło swoją objętość).
Blaszkę (keksówkę) nasmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wypełnić do połowy ciastem. Posmarować po wierzchu białkiem (zostanie nam z dwóch żółtek) i ułożyć truskawki. Teraz robimy kruszonkę -
trochę miękkiego masła, cukru i mąki (na oko), połączyć palcami, aby powstały grudki. Truskawki przykryć kruszonką.
Piec 45-50 min.
Z tych proporcji wychodzą dwie małe keksówki (25x12cm).
Smacznego