Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
2,5 szklanki
cukier
8 łyżek
masło
13 dag
jajko
4
mleko
1,5 szklanki
drożdże
5 dag
cukier waniliowy
Sklep Prymat

Kruszonka

masło
5 dag
cukier
3 łyżki
mąka pszenna
1/2 szklanki

Dodatkowo

rabarbar
15-20 lasek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

1. Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.
4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Następnie dodać 3/4 pokrojonego rabarbaru - zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą posypać pozostałym rabarbarem i kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.
7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.05.2015 16:41
super wypiek
marenka 17.05.2015 16:08
Pyszne to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak