Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.
4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Następnie dodać 3/4 pokrojonego rabarbaru - zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą posypać pozostałym rabarbarem i kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.
7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.