ciasto drożdżowe z lukrem

ciasto drożdżowe z lukrem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • drożdże

    50 g
  • żółtka

    6 szt
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
  • masło

    125 g
  • rodzynki

    100 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Zrobić rozczyn, zakryć ręcznikiem i poczekać aż wyrośnie. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli, dodać rozczyn, żółtka roztrzepać, dodać do mąki. Jajko też roztrzepać i dodać. Mleko podgrzać, wlać do masy, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można mikserem. Pod koniec dodać rodzynki, wyrobić ciasto. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy, do 1/3 wysokości - powinny wyjść 2 - u mnie wyszła babka i takie jak na zdjęciu. Znów nakryć aż wyrośnie do końca foremek. Piec w 170 stopniach, aż będą gotowe. Polać lukrem - 100 g cukry pudru wymieszać z łyżką wrzątku.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

20.11.2012 11:40
lubię takie ciasto

Margo1

20.11.2012 11:40
lubię takie ciasto

Malinka

16.11.2012 10:25
W takiej formie drożdżowego ciasta jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł!

BozenA

22.05.2012 10:34
mmm

BozenA

22.05.2012 10:34
mmm

pioge7

14.01.2012 16:12
pycha

usmiech

09.11.2011 18:42
dobre

Teresa12

11.09.2011 17:07
dobre to

grazia1

25.02.2011 14:12
super wyglada i smakuje

mala2021

16.02.2011 10:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat