Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 30 g
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3,5 szklanki
sól do smaku
jajko 2 sztuki
masło 50 g
dżem morelowy 1/2 słoiczka
orzechy włoskie 1 garść
rodzynki 1 garść
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z bakaliami

W dużej misce kruszymy drożdże, dodajemy do nich ciepłe mleko, cukier i 0,5 szklanki mąki. Czekamy aż zaczyn urośnie i się spieni.
Następnie dodajemy resztę mąki, jajka, sól, cynamon. rozpuszczone (nie gorące) masło. Wyrabiamy, najlepiej mikserem na jednolitą masę.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscy żeby wyrosło.
Po tym czasie, ciasto mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy paski z dźemu sypiemy orzechami i rodzynkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut do zarumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 15.11.2016 10:44
smaczne ciasto
Edita 15.11.2016 10:29
fajny przepis
adelajda 14.11.2016 16:54
Najlepsze ciacha drożdżowe
Małgorzata92 14.11.2016 15:35
Uwielbiam :)
Motorek 14.11.2016 15:08
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak