Ciasto drożdżowe dla leniwych.

Ciasto drożdżowe dla leniwych.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    40 g
  • cukier

    3/4 szkl.
  • jaja

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • mleko 2%

    1 szkl.
  • olej

    1/2 szkl.
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • kruszonka

  • cukier

    100 g
  • masło

    100 g
  • mąka

    200 g
  • owoce

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto drożdżowe dla leniwych.

Wykonanie:

Drożdże należy drobno pokruszyć na dno dużej miski. Zasypać je pozostałymi składnikami, poza mąką. Odstawić na co najmniej 4 godzinki. A można i na całą noc. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w dość ciepłym miejscu.

Po upływie kilku godzin do ciasta dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy łyżką na gładką masę. Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią ciasto. Składniki na kruszonkę zagnieść i schłodzić. Na wierzch kładziemy dowolne owoce(u mnie wiśnie) i kruszonkę.

Piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej jednak obserwować ciasto - jak się zarumieni, wyciągamy :) Nasze piekło się około godzinki i boki się trochę spiekły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Grażyna13 12.02.2014 05:53
Podoba mi się :)
zChatyNaKoncuWsi 11.12.2013 14:52
Ciekawy, mało angażujący przepis. W sezonie na owoce spróbuję :)
Klausia 04.12.2013 14:00
czy dla leniwych to nie wiem, ale dla łasuchów na pewno :D
Alex_M 08.11.2013 09:56
robiłam podobne ciasto, fajne wyszło :)
adelajda 21.10.2013 19:52
lubię ciasta drożdżowe z owocami :)
mysza75 11.10.2013 11:13
Świetny przepis i pysznie wygląda ciacho
Łucja 11.10.2013 00:41
pycha :) uwielbiam ciasta dla leniwych :D
anemon 10.10.2013 20:21
Bardzo apetyczne to Twoje "leniwe" drożdżowe.
monisia1977 09.10.2013 06:46
fajnie wygląda
Christopher 08.10.2013 16:40
fajny przepis na drożdżówkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat