Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże
40 g -
cukier
3/4 szkl. -
jaja
3 sztuki -
sól
1 szczypta -
mleko 2%
1 szkl. -
olej
1/2 szkl. -
mąka pszenna
1/2 kg -
kruszonka
-
cukier
100 g -
masło
100 g -
mąka
200 g -
owoce
Przepis i sposób przygotowania Ciasto drożdżowe dla leniwych.
Drożdże należy drobno pokruszyć na dno dużej miski. Zasypać je pozostałymi składnikami, poza mąką. Odstawić na co najmniej 4 godzinki. A można i na całą noc. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w dość ciepłym miejscu.
Po upływie kilku godzin do ciasta dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy łyżką na gładką masę. Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią ciasto. Składniki na kruszonkę zagnieść i schłodzić. Na wierzch kładziemy dowolne owoce(u mnie wiśnie) i kruszonkę.
Piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej jednak obserwować ciasto - jak się zarumieni, wyciągamy :) Nasze piekło się około godzinki i boki się trochę spiekły.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)