Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DIABELSKIE
Rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać kakao (wcześniej przesiane) oraz ciemny cukier trzcinowy muscovado, tak aby powstał ciemny syrop. W jednej misce przygotować sobie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu utrzeć za pomocą miksera miękkie masło z cukrem. W czasie ucierania dodać esencję waniliową, a także - na przemian z suchymi składnikami jajka. Na koniec wlać kakaowy syrop. Nie przejmujcie się, jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt płynna, taka powinna być - ciasto będzie wtedy wilgotne i smaczniejsze. Masę przelać do dwóch okrągłych foremek o średnicy 20 cm każda, wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Wykonanie kremu i polewy: Wlać do rondelka wodę, dodać ciemny cukier muscovado oraz masło, podłączyć gaz, ale na niewielkim ogniu. Mieszając, pozwolić się składnikom rozpuścić i połączyć - doprowadzić do wrzenia. Wówczas wyłączyć gaz i dodać 300 g czekolady (ja połączyłam mleczną z gorzką), poruszać rondelkiem, aby czekolada się zanurzyła w gorącym płynie i rozpuściła. Wymieszać na gładką masę i zostawić do ostygnięcia. 1/3 kremu przełożyć dwa placki, a resztę wykorzystać jako polewę - wysmarować nią całość ciasta.