Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone wiśnie

    150 g
  • woda

    1,5 kubka
  • mąka pszenna

    180 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • masło

    50 g
  • czekolada 80%

    50 g
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    3/4 kubka
  • jajka

    2 średnie
  • parmezan

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem foto
Okrągłą blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mieliśmy naprawdę twardy parmezan, pokroić go w taką 0,5cm/0,5cm kostkę (zamiast parmezanu można użyć po prosu orzechów :).

Suszone wiśnie zalać wodą w garnuszku, postawić na gazie i zagotować. Jak zaczną się gotować zdjąć z ognia, dodać sodę i zmiksować blenderem na jednolita masę.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Jak się rozpuści, to zdjąć z garnka z wodą i mieszać przez jakieś 3 min aby się przestudziło. Przelać do robota kuchennego i zmiksować z cukrem i kakao (masa powinna być w temp pokojowej!). Dodać jaja (o temp pokojowej!), dobrze zmiksować aby powstała jednolita masa.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem foto
Następnie ciągle miksując na zmianę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i masę wiśniową. Na koniec wmieszać w ciasto łyżką parmezan (alternatywnie orzechy). Przełożyć gotowe dobrze wymieszane ciasto na blaszkę. Piec w 180 stopniach prze około 1 godzinę.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem foto
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w temp pokojowej na około 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.04.2013 17:41
ciekawy przepis
caralajna 29.04.2013 20:03
niezwykłe połączenie, ciekawa jestem smaku
pierniczkowo 20.04.2013 11:46
parmezan do ciasta czekoladowego? czegoś takiego jeszcze nie jadłam, super pomysł:)
msmors 20.04.2013 11:43
ciekawy przepis
Janina 20.04.2013 11:34
Takiego jeszcze nie jadłam
kasienka23 20.04.2013 11:15
ciekawy przepis!
w mojej kuchni 20.04.2013 11:09
moje smaki wiśnie w ciemnym cieście
Paolcia 20.04.2013 10:19
smakowite :)
rafał4 20.04.2013 10:07
ładnie wygląda
IwonaDD 20.04.2013 10:04
zaskakujące połaczenie, które przenosi w ekstazę smaków - komplementy !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat