Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i czereśniami
Kroki postępowania
Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli za pomocą miksera. Następnie zaczynamy dodawać do białek żółtka ciągle miksując.
Powoli dodajemy do masy jajecznej mąkę i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem. Moja tortownica ma 24 cm średnicy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Musimy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Do mniejszej dodajemy zmiksowane porzeczki. Dobrze mieszamy.
Spód skrapiamy nalewką. Na spód dajemy masę porzeczkową.
Ozdabiamy czereśniami z ogonkiem i startą czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego :)