Ciasto Cygan z galaretką

Ciasto Cygan z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    150 g
  • cukier puder

    250 g
  • żółtka

    6 szt
  • miód płynny

    150 g
  • MAK MIELONY

    200 g
  • orzechy włoskie mielone

    100 g
  • kakao

    50 g
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki

Krem budyniowy

  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • masło

    250 g

Polewa

  • masło

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki

Dodatkowo

  • galaretka wiśniowa

    2 szt
  • biszkopty podłużne

    12 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Cygan z galaretką foto
Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.
Krok 2 - Ciasto Cygan z galaretką foto
Krem budyniowy:W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.
Krok 3 - Ciasto Cygan z galaretką foto
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Krok 4 - Ciasto Cygan z galaretką foto
Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

23.01.2017 11:07
super ciasto

KORAL

30.07.2016 18:56
Moje ulubione ciasto od Siostry Anastazji :)

Lis

22.07.2016 19:22
Wygląda rewelacyjnie:)

Izabela28

22.06.2015 10:37
idealne ciasto na różnego rodzaju imprezę:)

ben-ka

22.05.2015 11:06
Jakie to śliczne ciacho.....

myszka6

30.03.2015 17:30
Na pewno jest pyszne!

caralajna

17.01.2015 15:37
wow, co za cudeńko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat