Ciasto Cudo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    1/2 l
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 op
  • żółtko jajek

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka , kakao oraz mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Masa: odlewamy pół szklanki mleka a, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Następnie żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę ziemniaczaną i pól szklanki mleka. Wszystko wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy z tego budyń, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy margarynę i dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: ciasto - masa - druga część ciasta - zalewamy polewą czekoladową wg własnego sprawdzonego przepisu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona56 26.04.2012 08:28
cudnie się prezentuje
ilka_86 31.01.2012 18:10
pyszne ciasto
maciek7 11.12.2011 19:45
super
IlonaAlbertos 21.05.2011 21:41
Faktycznie cudo :)
kanu83 19.03.2011 10:23
Oj tak- cudo:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat