Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe z płatkami migdałowymi
Brzoskwinie drylujemy i odstawiamy. Możemy także wykorzystać brzoskwinie z puszki lub kompotu ale wtedy owoce odsączamy na sicie.
Ciasto ucierane:masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ucieramy na puszystą masę. Do masy /ciągle ucierając/ dodajemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno i boki tortownicy /o średnicy ok. 26 cm/ natłuszczamy. Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto, zdejmujemy folię, ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy. Na cisto kruche przelewamy ciasto ucierane i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń, skórką do dołu lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 55-60 min.Po upieczeniu ciasta w rondelku /na małym ogniu/ mieszając rozgrzewamy dżem i gdy się całkowicie rozpuści smarujemy nim ciasto i posypujemy migdałami.