Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto brzoskwiniowe z płatkami migdałowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
masło 10 dag
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
CIASTO UCIERANE
mąka 20 dag
masło 12,5 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Farsz:
brzoskwinie 50 dag
płatki migdałowe 3 łyżki
dżem morelowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe z płatkami migdałowymi

Kruche ciasto: z mąki, masła, jajka i soli szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i schładzamy w lodówce.
Brzoskwinie drylujemy i odstawiamy. Możemy także wykorzystać brzoskwinie z puszki lub kompotu ale wtedy owoce odsączamy na sicie.
Ciasto ucierane:masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ucieramy na puszystą masę. Do masy /ciągle ucierając/ dodajemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno i boki tortownicy /o średnicy ok. 26 cm/ natłuszczamy. Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto, zdejmujemy folię, ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy. Na cisto kruche przelewamy ciasto ucierane i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń, skórką do dołu lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 55-60 min.Po upieczeniu ciasta w rondelku /na małym ogniu/ mieszając rozgrzewamy dżem i gdy się całkowicie rozpuści smarujemy nim ciasto i posypujemy migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak