Ciasto bounty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • polewa czekoladowa

  • masa

    kokosowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
•5 jajek
•1 niepełna szklanka mąki pszennej
•pół szklanki cukru
•2 łyżki kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
•1/2 litra mleka
•1/2 szklanki cukru
•20 dag masła
•25 dag wiórek kokosowych
•cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
•czekolada mleczna 100 g
•czekolada gorzka 100 g
•12,5 dag margaryny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ewentualnie posypac kokosem wierzch polewy.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 02.05.2011 23:07
pycha ciacho
Mala 06.04.2011 15:53
robiłam kiedyś i wszyscy byli zachwyceni
Koper 14.03.2011 19:46
kokosa lubię w każdej postaci, a ciasto wygląda przecudnie :)
kusza23 18.10.2010 13:19
To coś dla mnie wiórki i czekolada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat