ciasto bakaliowe z krówką i śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy

  • jaja

    3 szt
  • cukier

    4 łyzki
  • mąka pszenna

    2 lyzki
  • budyń czekoladowy

    2 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • kakao

    1 lyzeczka

Krem żółty

  • cukier

    1 szkl
  • margaryna

    1 szt
  • woda

    1/3 szkl
  • mleko w proszku

    2 szkl

Beza

  • cukier

    1 szkl
  • wafelki

    10 dag
  • bakalie

    10 dag
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • czekolada mleczna

    10 dag
  • białka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka

Krem budyniowy

  • mleko

    0,5 litra
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • masło

    1 szt
  • czekolada mleczna

    1 szt
  • cukier puder

    do smaku
  • alkohol

    do s maku
  • suszone śliwki kalifornijskie

    do smaku

Masa mascarpone

  • serek mascarpone

    25 dag
  • mleko kokosowe

    100 ml
  • bita śmietana w proszku

    1 szt

Masa krówkowa

  • cukierki krówki

    pare
  • mleko

    trochę

Dodatkowo

  • krakersy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kremem. Śliwki moczone w alkoholu kroimy drobno i mieszamy z kremem.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy rodzynki, pokruszone wafelki, kokos, połamaną czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach.
Masa krówkowa:
Cukierki krówki rozpuszczamy w mleku tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nie za rzadką i nie za gęsta.
Masa mascarpone:
Mascarpone ubijamy mikserem wlewamy mleczko ubijamy chwilę i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy.
Krem żółty:
Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .
Przełożenie:
Biszkopt- krem żółty- beza- krem budyniowy- krakersy- masa krówkowa- krakersy- masa krówkowa- masa mascarpone- dekorujemy wiórkami czekolady

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 25.06.2017 13:21
pyszności ....:)
mirosława4 25.06.2017 11:31
ale kusisz !
ben-ka 25.06.2017 10:33
ciasto na bogato :)
w mojej kuchni 25.06.2017 09:54
same pyszności
Stenka 25.06.2017 09:40
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat