Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto bakaliowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 10 sztuk
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 1 szklanka
rodzynki 200 gram
orzechy laskowe 150 gram
orzechy włoskie 100 gram
wiórki kokosowe 100 gram
migdały w płatkach 100 gram
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyczeczka
mąka 1 łyżka
czekolada mleczna 100 gram
wiórk z białej czekolady do posypania
herbatniki 2 duże opakowania
margaryna 400 gram
kajmak 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto bakaliowe

Kroki postępowania

1
Białka miksujemy na puszysta masę z cukrem. Powoli dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Krok 1 - ciasto bakaliowe foto
2
Orzechy wloskie, migdaly i czekoladę drobno siekamy. Do miski dodajemy rodzynki , wiórki , zmielone orzechy laskowe, posiekane skłądniki , łyżkę kakao, maki i proszku do pieczenia. Calośc dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropel oleiku migdałowego.
Krok 2 - ciasto bakaliowe foto
3
Suche składniki wlewamy do masy z białek i lkko miksujemy, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 170 stopniach .
Krok 3 - ciasto bakaliowe foto
4
Po upieczeniu ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - ciasto bakaliowe foto
5
Margarynę ucieramy powoli dodajemy masę kajmakowa i ciąglemiksujemy, az do momentu gdy powstanie jednolita masa.
Krok 5 - ciasto bakaliowe foto
6
Ciasto kroimy na pól smarujemy masą , układamy herbatniki, masa ponownie herbatniki masa druga cżęśc ciasta. I na górę również masa. Herbatniki mozna delikatnie skropić herbata z rumem .
Krok 6 - ciasto bakaliowe foto
7
Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi i odstawiamy do lodówki na 2 -3 godziny,
Krok 7 - ciasto bakaliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 09.02.2013 21:55
uwielbiam to ciasto
Joannasz3190 09.02.2013 21:45
Pycha, moje smaki :)
paulina2157 09.02.2013 21:19
lubię to ciasto, bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak