Ciasto advokat bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    700 ml
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • cukier

    1 szkl
  • żółtka

    3 szt
  • mąka pszenna

    2 łyzki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • masło

    250 g
  • likier adwokat

    200 ml
  • herbatniki

    300g kakaowe
  • kakao

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka ucieramy żółtka z obiema mąkami i dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo zimny budyń, a na końcu stopniowo wlewamy likier advokat. Masę dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej. Na blaszkę wykładamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy porcję kremu, ponownie warstwę herbatników, masę advokatową i przykrywamy warstwą herbatników. Ostatnie herbatniki smarujemy cieńszą warstwą masy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 30.06.2017 10:34
pysznie wygląda
Madzai 29.06.2017 11:47
muszę zrobić
Patrycja33 29.06.2017 10:27
super ciasto!
Wacław 29.06.2017 10:26
pyszności,mniam :-)
olkaaa 29.06.2017 10:14
brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat