Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastko z ciasta francuskiego takie moje owocowe millefeuille

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania po 450 g
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 330 ml
śmietan fix 1 opakowanie
cytryna 1 szt
truskawki świeże
cukier drobny 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko z ciasta francuskiego takie moje owocowe millefeuille

Z ciast francuskiego wytnij prostokąty o wymiarach ok 11 x 6 cm. Upiecz je w nagrzany,m do 200 st. piekarniku. Piecz przez ok. 20 min. a następnie zmniejsz temp. do ok 130 - 140 st. C i piecz jeszcze 10-15 min. tak aby prostokąty się upiekły. Odstaw je do ostygnięcia.
Krem:
1. Zimną śmietankę ubijamy z 0,5 szklanki cukru (jeśli sama się nie ubije - dodajemy śmietan fix). Ubitą przekładamy do innej miseczki.
2. Serek Mascarpone ucieramy z ok. 1/3 szklanką cukru - nie dodajemy tego cukru za dużo.
Oczywiście cukru można użyć mniej niż jest w przepisie, wtedy masa będzie mniej słodka.
3. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce śmietany ciągle mieszając.
4. Do kremu dodajemy sok z cytryny - wedle własnego uznania - ja dodaję z 1 cytryny.
Krem odstawiamy na ok. pół godz. do lodówki.
Truskawki tniemy do ozdoby i przełożenia ciastek. ja tnę jedną na 4 części.

Układanie:
Ciasto francuskie, krem, truskawki, trochę kremu, ciasto francuskie, krem i truskawki. Można ułożyć trzy warstwy - wtedy będzie prawdziwe millefeuille jednak ja wolę dwie warstwy z ciasta

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 11:40
pychotka, z chęcią bym zjadłam kawałeczek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak