Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko z ciasta francuskiego takie moje owocowe millefeuille
Krem:
1. Zimną śmietankę ubijamy z 0,5 szklanki cukru (jeśli sama się nie ubije - dodajemy śmietan fix). Ubitą przekładamy do innej miseczki.
2. Serek Mascarpone ucieramy z ok. 1/3 szklanką cukru - nie dodajemy tego cukru za dużo.
Oczywiście cukru można użyć mniej niż jest w przepisie, wtedy masa będzie mniej słodka.
3. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce śmietany ciągle mieszając.
4. Do kremu dodajemy sok z cytryny - wedle własnego uznania - ja dodaję z 1 cytryny.
Krem odstawiamy na ok. pół godz. do lodówki.
Truskawki tniemy do ozdoby i przełożenia ciastek. ja tnę jedną na 4 części.
Układanie:
Ciasto francuskie, krem, truskawki, trochę kremu, ciasto francuskie, krem i truskawki. Można ułożyć trzy warstwy - wtedy będzie prawdziwe millefeuille jednak ja wolę dwie warstwy z ciasta