Ciastko z ciasta francuskiego takie moje owocowe millefeuille

Lis
Lis

Ciastko z ciasta francuskiego takie moje owocowe millefeuille

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 opakowania po 450 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    330 ml
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • cytryna

    1 szt
  • truskawki świeże

  • cukier drobny

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciastko z ciasta francuskiego takie moje owocowe millefeuille

Z ciast francuskiego wytnij prostokąty o wymiarach ok 11 x 6 cm. Upiecz je w nagrzany,m do 200 st. piekarniku. Piecz przez ok. 20 min. a następnie zmniejsz temp. do ok 130 - 140 st. C i piecz jeszcze 10-15 min. tak aby prostokąty się upiekły. Odstaw je do ostygnięcia.
Krem:
1. Zimną śmietankę ubijamy z 0,5 szklanki cukru (jeśli sama się nie ubije - dodajemy śmietan fix). Ubitą przekładamy do innej miseczki.
2. Serek Mascarpone ucieramy z ok. 1/3 szklanką cukru - nie dodajemy tego cukru za dużo.
Oczywiście cukru można użyć mniej niż jest w przepisie, wtedy masa będzie mniej słodka.
3. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce śmietany ciągle mieszając.
4. Do kremu dodajemy sok z cytryny - wedle własnego uznania - ja dodaję z 1 cytryny.
Krem odstawiamy na ok. pół godz. do lodówki.
Truskawki tniemy do ozdoby i przełożenia ciastek. ja tnę jedną na 4 części.

Układanie:
Ciasto francuskie, krem, truskawki, trochę kremu, ciasto francuskie, krem i truskawki. Można ułożyć trzy warstwy - wtedy będzie prawdziwe millefeuille jednak ja wolę dwie warstwy z ciasta

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

krokus 17.05.2016 11:40
pychotka, z chęcią bym zjadłam kawałeczek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat