Ciastka z nadzieniem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło pokrojone w kostkę

    200 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • ocet jabłkowy

    1/2 łyżeczki
  • powidła

    100 gram
  • woda zimna

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 rozkłócone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć w misce mąkę z cukrem i solą. Kiedy masło będzie bardzo twarde, wyciągnąć je z lodówki, kroić w kostkę i miksować z suchymi produktami. Nie miksować na jednolitą masę, najlepiej żeby kostki były widoczne w cieście. Następnie ucieramy żółtko z octem dodajemy zimną wodę i miksujemy z resztą produktów, na jednolitą masę. Gotowe ciasto włożyć owinięte w folię do lodówki na 20-30 min. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty o wymiarze 30 cm na 22 cm. Długość 22 cm przeciąć na pół, długość 30 cm podzielić na części po 7,5 cm. Na wycięte prostokąty wyłożyć dżem przykryć następnym prostokątem. Na rogach ciastek przydusić widelcem, nakłuć ciastka widelcem, posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do lodówki na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał do 190 stopni Celsjusza. Ciastka włożyć do piekarnika na 30-35 min. Z ciasta powinno wyjść 8 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AURELKA 08.09.2013 13:22
fajne ciasteczka
edi 15.04.2013 12:37
świetnie wyglądają;)
treonina 24.03.2013 13:31
bardzo ładnie wyszły :-)
Laila2786 07.08.2012 12:36
wyglądają rewelacyjnie
malaczarna23 04.07.2012 10:15
wyglądają bardzo smacznie
Kas2 17.05.2012 22:41
ale smakołyki
smakowita 15.04.2012 16:07
apetyczne ciacha
IlonaAlbertos 10.03.2012 23:49
Wyglądają wspaniale.
Iwusia 09.03.2012 22:19
smakowicie wyglądają
barbara11561 22.02.2012 11:22
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat