Ciastka z mielonymi orzechami

Ciastka z mielonymi orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zdrowe ciasteczka z orzechami, żurawiną i płatkami jęczmiennymi.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciastka:

  • kostka masła

    1 sztuka
  • płatki jęczmienne

    20 dag
  • orzechy laskowe mielone

    4 łyżki
  • żurawina suszona

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło włożyć do garnka i rozpuścić, wsypać płatki i mielone orzechy, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Jajka ubić z cukrem, dodać do płatków, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier wanilinowy oraz rodzynki i żurawinę.

Konsystencja ciasta ma być na tyle gęsta, żeby można było mokrą ręką robić kulki, gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy mielone orzechy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki, układamy je na blachę i spłaszczamy

Ciastka pieczemy ok.12 minut w 150 st.C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat