Ciastka serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parmezan

    6 dag
  • ser żółty

    6 dag łagodny
  • mąka pszenna

    6 dag
  • smalec

    6 dag roślinny z jabłkiem i cebulą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski.

Oba sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do mąki wraz ze schłodzonym smalczykiem roślinnym oraz chili.

Energicznie ugniatamy gładkie ciasto.

Stolnicę i wałek do ciasta oprószamy delikatnie mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawaczkami do ciastek wycinamy ciasteczka.

Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 12 minut.

Gdy ciasteczka lekko się zarumienią, wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka ściągamy dopiero, gdy będą całkowicie wystudzone, gdyż wcześniej mogą się łatwo kruszyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat