Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości

mąka pszenna 380 gram
wiórki kokosowe 30 gram
miód 150 gram
cukier 150 gram
cukier waniliowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta

Dodatkowo

jajko
cukier puder
lukier biały

Porada

Są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym

Miód zagotować i przelać do miski z mąką.
Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka.
Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi.
(Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.)
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde (*).)
Ostudzone ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

(*) Jeśli ciasteczka wyjdą za twarde - do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć skórkę od jabłka. Wtedy zmiękną pod wpływem wilgoci. Choć przyznam, że twarde też są pyszne, ale szkoda zębów.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:10
Dobre ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak