Ciastka francuskie z jabłkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jabłka

    2-3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    do posypania
  • cynamon

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Dodać cynamon (jak ktoś lubi) - ok 2 łyżeczek

2. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, pokroić na 8 równych części.

3. Na każdej części kłaść po 2 - 3 łyżeczki jabłek. Nie za dużo żeby łatwo można było skleić brzegi.

4. Posklejane ciastka kładziemy na blachę, nacinamy nożem lub nakłuwamy widelcem.

5. Rozkłócamy jajko, smarujemy nim ciastka.

6. Posypujemy ciasta cukrem.

7. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy ok 20 minut do zbrązowienia.

Z podanej porcji wychodzi 8 ciastek. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 08.04.2013 10:05
podobają mi się
eliza135 15.11.2012 20:37
ekstra
iwona332 22.08.2011 11:53
super
jolaxa 07.06.2011 23:36
super
adam1f 24.05.2011 00:10
pycha
Smakosz6 09.05.2011 10:49
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Olaa 12.02.2011 22:05
uwilebiam
novita23 26.01.2011 22:11
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat