Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z masłem orzechowym
Kroki postępowania
Z podanych przeze mnie składników wychodzi około 30 ciasteczek.
Wymieszaj cukier brązowy z białym cukrem.
Wymieszaj masło, masło orzechowe i cukier, aż masa będzie gładka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob nasionka nożem. Ubij jajka z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj masę jajeczną z masą z masła orzechowego oraz dodaj mąkę. Całość wymieszaj. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w prostokąt o grubości 15 mm i wytnij 4 równe prostokąty. Plastry ciasta przełóż do zamrażalki na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Połóż pasek ciasta- posmaruj go dżemem, tak postępuj z 3 paskami i układaj jeden na drugim. Ostatni pozostaje bez dżemu.
Wstaw blachę z ciastem na około 15 minut do zamrażarki, a następnie pokrój w plasterki o grubości około 15 milimetrów.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut na złoty kolor.