Ciasteczka z kleiku ryżowego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kleik ryżowy

    170-180 gram
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3
  • wiórki kokosowe

    4 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka płaska
  • olejek pomarańczowy

    3-4 krople
  • dżem

  • posypka kolorowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki siekam w misce łopatką (kleik wsypuję prosto z paczki), szybko zagniatam. Toczę kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na natłuszczonej blasze, palcem wygniatam w środku każdego nieduże wgłębienie.
Piekę w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu wgłębienia napełniam dżemem albo marmoladą różaną.Można też posypać jeszcze kolorową posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat