Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka serowe ze śliwkami
Śliwki opłukałam, osączyłam i pokroiłam wzdłuż na ćwiartki (jeśli są nieduże to można tylko na połówki) i oprószyłam lekko cynamonem. Miękkie masło zagniotłam ze zmielonym chudym twarogiem, solą, aromatem i mąką - ciasto powinno być jak miękka plastelina - mąkę trzeba dosypywać stopniowo a jeśli mamy mokry ser to potrzeba jej troszkę więcej.
Ciasto odłożyłam na ok. 30 min. do lodówki a następnie rozwałkowałam na grubość ok. 3-5 mm. Szklanką wykrawałam kółka, na każdym kładłam kawałek śliwki i składałam kółko na pół lekko zlepiając brzegi w kącikach. Ułożyłam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 15-20 min.. Gorące oprószyłam cukrem pudrem. Polecam bo robi się je bardzo szybko i są pyszniutkie :-)
Wyszło mi ok. 40 ciasteczek