Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pełnoziarniste pszenno-ryżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino białe półsłodkie 150 ml
olej roślinny 150 ml
cukier 1/2 szkl.
budyń waniliowy 1 op.
mąka pszenna pełnoziarnista
mąka ryżowa 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Ciasteczka z serii "zdrowych", bez białej mąki pszennej, świetnie poprawiają trawienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pełnoziarniste pszenno-ryżowe

Kroki postępowania

1
Zmiksować olej, wino i cukier.
Krok 1 - Ciasteczka pełnoziarniste pszenno-ryżowe foto
2
Dodać sypki budyń wymieszany z sodą oraz stopniowo dosypywać mąkę pszenną z otrębami. Cały czas mieszać.
Krok 2 - Ciasteczka pełnoziarniste pszenno-ryżowe foto
3
Kiedy masa będzie zwarta, dosypać drobną mąkę ryżową. Zagnieść suche ciasto, któe się lekko kruszy, ale jeszcze pozwala się formować.
Krok 3 - Ciasteczka pełnoziarniste pszenno-ryżowe foto
4
Z ciasta zrobić niewielkie i możliwie cienkie placuszki, po czym układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec 20-30 minut, w zależności od grubości ciasteczek, aż będą suche i rumiane.
Ostudzić na kratce.
Krok 4 - Ciasteczka pełnoziarniste pszenno-ryżowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.09.2017 07:03
Bo moja kuchnia to jeden wielki eksperyment ☺ Nie wiem czy kiedykolwiek w życiu zrobiłam coś dokładnie wg podanego przepisu ☺ Zawsze coś kombinuję i zmieniam ☺
Róża1 27.09.2017 00:01
U Ciebie zawsze bardzo orginalne ciasteczka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak