Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 20 dag
cukier 15 dag
mąka 10 dag
żółtko ugotowane na twardo 1 szt.
zimne masło lub margaryna 10 dag
żółtko surowe 1 szt.
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem

Kroki postępowania

1
Do rozdrabniacza (robota z metalowym nożem) wrzucić dobrze przebrane orzechy (aby nie było wśród nich łupinek) i cukier. Całość drobno posiekać i przełożyć do robota z nożem plastikowym (lub tylko wymienić nóż).
Krok 1 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
2
Dodać mąkę, pokruszone ugotowane żółtko i wymieszać przez krótką chwilę.
Krok 2 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
3
Dodać zimne masło pokrojone w 1 cm kostkę i znów posiekać na kruszonkę.
Krok 3 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
4
Dodać w końcu surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Myślę, że połączenie w ten sposób wszystkiego ręcznie nie będzie skomplikowane. Masło tradycyjnie najlepiej rozetrzeć w palcach lub za pomocą widelca. Po dodaniu żółtka po prostu zagnieść ciasto.
Krok 4 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
5
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą owinąć w folię spożywczą formując płaski krążek - co zdecydowanie ułatwia rozwałkowanie ciasta. Na dwie części, bo lepiej w trakcie obróbki jednej z nich, trzymać drugą w lodówce. Do tej lodówki właśnie wsadzić ciasto na minimum 1 godzinę.
Krok 5 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
6
Nagrzać piekarnik do 160°C.

Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość około 3 mm (najlepiej przykryć w tym momencie kawałkiem folii spożywczej) i wyciąć foremką ciasteczka. Niekoniecznie kwiatuszki - mogą to być nawet zwykłe krążki (te chyba będą najłatwiejsze w obsłudze). W połowie wyciąć otworki. Oczywiście najpraktyczniejsze będą foremki w komplecie - z dziurką i bez niej.
Krok 6 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
7
Metalową szpachelką przenieść ciastka na natłuszczoną blachę - bez niej będzie trudno ogarnąć ciasto. Z nią idzie błyskiem. Piec około 15 minut.
Krok 7 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
8
Wyjąć blachę, zostawić na niej ciasteczka przez około 1-2 minuty i za pomocą tej samej lub innej przydatnej szpatułki (u mnie metalowa "krajalnica" do dzielenia ciasta) zdjąć ciastka ostrożnie z blachy. Powtórzyć oczywiście operację z resztą ciasta. A resztki zagnieść i znów rozwałkować...
Krok 8 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto
9
Wystudzone ciasteczka przełożyć konfiturą lub dżemem malinowym. W dniu pieczenia są kruche. Na następny dzień robią się kruche nieco inaczej - lekko wilgotnieją od konfitury.
Mmmm... chyba nawet lepsze :).
Krok 9 - Ciasteczka orzechowe z malinowym przebłyskiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.04.2014 13:58
smakowicie wyglądają
iziona 09.02.2014 08:00
Fajne ciasteczka
gibli 09.02.2014 00:10
pyszne te ciasteczka:)
Magula 08.02.2014 23:03
cuden ciasteczka
sasanka 08.02.2014 22:10
Ciasteczka jak z cukierni :)
gosiag 08.02.2014 21:16
mysle że są super, napewno wyprobuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak