Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe z kawałkami czekolady.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
cukier 100 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 150 gram
jajko 2 sztuk
czekolada 1 tabliczka
orzechy włoskie 100 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe z kawałkami czekolady.

Kroki postępowania

1
W dużej misce wymieszać make, make ziemniaczana, cukier, cukier waniliowy i mielone orzechy, jedna czekoladę zetrzeć na tartce i tez wrzucić do mak, do mieszanki dodać masło starte na grubych oczkach tartki (ja posiekałam nożem), i jajka. Wszystko wymieszac mikserem z koncowkami - haczykami.
Krok 1 - Ciasteczka orzechowe z kawałkami czekolady. foto
2
Ciasto zlepić rekami, uformować kulkę i wstawić na godzinę do lodówki. po wyjęciu z lodówki rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasteczka orzechowe z kawałkami czekolady. foto
3
Odrywać kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego i formować kuleczki, spłaszczyć je i układać na blasze, piec 15-20 min.
Krok 3 - Ciasteczka orzechowe z kawałkami czekolady. foto
4
Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku i nie tracą swojego smaku. Smacznego
Krok 4 - Ciasteczka orzechowe z kawałkami czekolady. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 28.10.2012 22:54
Chciałabym schrupać chociaż jedno.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak