Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane z kajmakiem i posypką kokosową
Mąkę pszenną połączyć z sypkim budyniem i stopniowo dodawać do spienionego masła stale miksując.
Masę przełożyć do mocnego worka cukierniczego i wycisnąć kółeczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki włożyć do lodówki na ok. 60 minut, aż masło zastygnie i ciasteczka staną się twarde.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra+dół (lub 180*C z termoobiegiem) i piec 10-12 minut, aż ciasteczka się ładnie zrumienią. Pozostawić do ostygnięcia na blaszkach.
* Wiórki kokosowe (najlepiej drobne) uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
* Krówki pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do małego rondelka, dodać masło i niewielką ilość mleka. Rozpuścić stale mieszając. Masę lekko przestudzić i polać ciasteczka, a na koniec posypać rumianymi wiórkami kokosowymi.
Można też dodatkowo sklejać masą kajmakową po dwa ciasteczka (spodami do siebie) i odłożyć na kilka godzin do zastygnięcia.