Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe

Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    1-2 op.
  • Cynamon mielony Prymat

  • powidła śliwkowe

    domowe
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Ciasto kruche rozwałkować jak najcieniej, albo wybrać w sklepie już rozwałkowane, zwinięte w rulon. Pokroić w kwadraty, a następnie każdy kwadrat na ukos.
Krok 2 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Na każdym kawałku położyć po trochę powideł, delikatnie oprószyć cynamonem i posypać odrobiną cukru waniliowego.
Krok 3 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Rogi trójkątów zlepiać pośrodku tworząc pakieciki. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej woskowanym papierem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Piekarnik rozgrzać do 200*C z termoobiegiem, wsunąć blaszkę w połowie wysokości piekarnika i piec 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą rumianej barwy. Pozostawić do ostygnięcia na blaszce.
Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Habibi 20.02.2014 16:11
A widzisz Pyzo, tu chodziło o szybciutkie przygotowanie ciasteczek bez zagniatania, oczekiwania na schłodzenie domowego ciasta, bez tracenia czasu na wałkowanie ;) Ja wiem, że nic się nie równa z domowym, takie najbardziej lubię :) Ale czasami można sobie odpuścić - zwłaszcza wyjątkowo :)
SmacznaPyza 11.01.2014 20:01
Habibi, w sumie skoro można kupić to rzeczywiście niby łatwiej, ale kruche robi się tak łatwo i szybko, że dziwi mnie kupowanie gotowego. Z francuskim jest nieco inaczej - jego przygotowanie jest czasochłonne...
Katarzyna/kate1980 05.10.2013 20:37
fajne ciastka bo szybko się je robi
Ilona_eS 05.10.2013 20:19
wygladaja smakowicie.. chyba skusze sie i zrobie u siebie:)
lara 05.10.2013 18:13
proste i pyszne!!!
Monia 05.10.2013 18:12
Smakowite, zjadłabym :)
Habibi 05.10.2013 18:10
@ Pyza - ciasto kruche kupne, dlatego ciasteczka są ekspresowe :) Nie uważam, aby w tych czasach, kiedy są dostępne w sklepach półprodukty dobrej jakości, nie można było z tej możliwości skorzystać. Kiedy nie mam czasy, to ciasto kruche kupuję, podobnie jak francuskie, którego zakup nikogo nie dziwi :)
ana1 05.10.2013 17:44
fajny pomysł
Smaczna_B 05.10.2013 17:24
jakie śliczne , smakowite ...mniam ,mniam!
Sylwia26 05.10.2013 16:36
ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat