Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    1-2 op.
  • Cynamon mielony Prymat

  • powidła śliwkowe

    domowe
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Ciasto kruche rozwałkować jak najcieniej, albo wybrać w sklepie już rozwałkowane, zwinięte w rulon. Pokroić w kwadraty, a następnie każdy kwadrat na ukos.
Krok 2 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Na każdym kawałku położyć po trochę powideł, delikatnie oprószyć cynamonem i posypać odrobiną cukru waniliowego.
Krok 3 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Rogi trójkątów zlepiać pośrodku tworząc pakieciki. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej woskowanym papierem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasteczka kruche w powidłami - ekspresowe foto
Piekarnik rozgrzać do 200*C z termoobiegiem, wsunąć blaszkę w połowie wysokości piekarnika i piec 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą rumianej barwy. Pozostawić do ostygnięcia na blaszce.
Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 20.02.2014 16:11
A widzisz Pyzo, tu chodziło o szybciutkie przygotowanie ciasteczek bez zagniatania, oczekiwania na schłodzenie domowego ciasta, bez tracenia czasu na wałkowanie ;) Ja wiem, że nic się nie równa z domowym, takie najbardziej lubię :) Ale czasami można sobie odpuścić - zwłaszcza wyjątkowo :)
SmacznaPyza 11.01.2014 20:01
Habibi, w sumie skoro można kupić to rzeczywiście niby łatwiej, ale kruche robi się tak łatwo i szybko, że dziwi mnie kupowanie gotowego. Z francuskim jest nieco inaczej - jego przygotowanie jest czasochłonne...
Katarzyna/kate1980 05.10.2013 20:37
fajne ciastka bo szybko się je robi
Ilona_eS 05.10.2013 20:19
wygladaja smakowicie.. chyba skusze sie i zrobie u siebie:)
lara 05.10.2013 18:13
proste i pyszne!!!
Monia 05.10.2013 18:12
Smakowite, zjadłabym :)
Habibi 05.10.2013 18:10
@ Pyza - ciasto kruche kupne, dlatego ciasteczka są ekspresowe :) Nie uważam, aby w tych czasach, kiedy są dostępne w sklepach półprodukty dobrej jakości, nie można było z tej możliwości skorzystać. Kiedy nie mam czasy, to ciasto kruche kupuję, podobnie jak francuskie, którego zakup nikogo nie dziwi :)
ana1 05.10.2013 17:44
fajny pomysł
Smaczna_B 05.10.2013 17:24
jakie śliczne , smakowite ...mniam ,mniam!
Sylwia26 05.10.2013 16:36
ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat