Ciasteczka jaglane z migdałami, rodzynkami i czekoladą (bez cukru i glutenu)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka są kusząco chrupiące, z posmakiem migdałów i czekolady. Już sam zapach sprawia, że chce się sięgnąć po jedną, a nawet drugą sztukę.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 15 sztuk:

  • płatki jaglane

    200 gramów
  • mleko

    250 mililitrów
  • masło

    50 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • migdały zmielone

    3 łyżki
  • płatki migdałów

    3 łyżki
  • rodzynki

    100 gramów
  • czekolada gorzka

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić na patelni i dokładnie połączyć z płatkami oraz mlekiem.
Całość przełożyć do miski, a następnie dokładnie wymieszać z jajkiem, proszkiem do pieczenia, migdałami, rodzynkami i uprzednio posiekaną czekoladą.
(Masa płatkowa powinna być odrobinę ciepła, aby co poniektóre kawałki czekolady delikatnie się roztopiły i połączyły z resztą składników.)
Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ostudzić.

Diana Rusiłowicz
Użyłam czekolady gorzkiej, która jest produktem bezglutenowym i z substancjami słodzącymi zamiast cukru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 05.02.2019 14:38
Bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka :)
Bożena Matuszczyk 05.02.2019 09:54
Chętnie schrupię takie pyszności jak Twoje ciasteczka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat