Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasteczka gryczane

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki gryczane
1 szklanka
mąka gryczana
1/2 szklanki
jajko
siemię lniane
2 łyżki
słonecznik łuskany
garść
rodzynki
garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka gryczane

1. Płatki, słonecznik, rodzynki i siemię zalewamy w misce wodą, aby całość napęczniała. Wody tyle ile potrzeba do sklejenia się masy.
2. Po mniej więcej pół godzinie wbijamy do masy jajo, wsypujemy mąkę i mieszamy całość. Masa nie będzie bardzo zbita, może się rozwalać. Do formowania ciasteczek warto zwilżyć dłonie wodą.
3. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 30 -35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak