Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko ciepłe

    1 szkl
  • drożdże

    2,5 dag
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • masło

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • białko

    1 szt
  • konfitura

  • lukier biały

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.
Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki. Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę.
Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC.
Podczas pieczenia smarujemy białkiem. Ozdabiamy ostudzone lukrem.
Lukier można dowolnie zabarwic.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Bernadeta1 21.02.2017 18:24
pięknie i pysznie się prezentują
Janina 21.02.2017 15:58
Świetne ciasteczka;))
Ada-Gaba 21.02.2017 14:47
fajne ciasteczka
jagoda5913 21.02.2017 11:20
Fajnie wyglądają
Misia13 21.02.2017 10:18
dziekuję ;-)
Krystyna32 21.02.2017 08:50
bardzo apetyczne
ilka01 21.02.2017 08:26
pyszności :)
halina17 20.02.2017 22:57
Ładnie wyglądają ciasteczka.
Łukasz15 20.02.2017 22:46
Super ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat