Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
20 dag. -
masło
10 dag. -
margaryna
5 dag. -
cukier puder
5 dag. -
żółtko jajek
1 sztuka -
sok z cytryny
- - -
skórka z cytryny
- - -
migdały
15 dag. -
jajko
- -
Przepis i sposób przygotowania CIASTECZKA CYTRYNOWE
KRUCHE CIASTO: Do mąki dodać tłuszcz i go posiekać. Następnie dodać cukier puder, żółtka, zmielone migdały, sok i otartą z cytryny skórkę. Dość żwawo zagnieść ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Po upływie 40 min. ciasto rozwałkować na grubość średnio pół cm., wyrajać w nim ciasteczka. Układać na blaszce, smarować jajkiem, posypać migdałami. Piec do 10 min. w mocno nagrzanym piekarniku. SMACZNEGO !!!
Komentarze (5)