CIASTECZKA CYTRYNOWE

CIASTECZKA CYTRYNOWE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag.
  • masło

    10 dag.
  • margaryna

    5 dag.
  • cukier puder

    5 dag.
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    - -
  • skórka z cytryny

    - -
  • migdały

    15 dag.
  • jajko

    - -
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania CIASTECZKA CYTRYNOWE

Połowę migdałów sparzyć, obrać ze skóry, zmielić. Drugą część migdałów posiekać na bardzo drobno.

KRUCHE CIASTO: Do mąki dodać tłuszcz i go posiekać. Następnie dodać cukier puder, żółtka, zmielone migdały, sok i otartą z cytryny skórkę. Dość żwawo zagnieść ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Po upływie 40 min. ciasto rozwałkować na grubość średnio pół cm., wyrajać w nim ciasteczka. Układać na blaszce, smarować jajkiem, posypać migdałami. Piec do 10 min. w mocno nagrzanym piekarniku. SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Ada-Gaba 08.12.2012 09:25
rewelacyjne
maciek7 12.08.2011 20:37
super
Angelika10 11.06.2011 18:20
Muszą być pyszne.
Margo1 08.04.2011 16:35
pewnie są ciekawe w smaku
MAR3STA 07.04.2011 22:43
chętnie takie ciacha schrupię;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat