Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cynamonowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nawet jeżeli ich jeszcze nie próbowaliście, to na pewno o nich słyszeliście :) Kilka prostych składników, nieskomplikowanych ruchów i mamy pachnące cynamonem ciasteczka prosto z pieca. Po które sięgamy z uśmiechem, niby jest ich tyle a jednak zawsze za mało :)

Składniki:

Składniki ciasta

mąka 200 dag
migdały 100 dag
masło 100 dag
cukier 60 dag
jajko 1 sztuka
cynamon 2 łyżeczki

Dekoracja

cukier trzcinowy 2 duża łyż.
orzechy 6 dużych łyż.
migdały 2 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cynamonowe

Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami.
Dodajemy miękkie masło, cukier puder cynamon i jajko.
Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy, gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki
na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm, za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Na talerzyk deserowy wylewamy niewielką ilość wody, w której moczymy delikatnie wierzch surowego ciasteczka,
następnie przykładamy mokrą stronę ciastka na talerzyk z cukrem trzcinowym i lekko dociskamy.
Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185 st. C około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka można dodatkowo udekorować.
Orzeszki i migdały przyklejam do ciasteczek za pomocą odrobiny lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak