Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cynamonowe
Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami.
Dodajemy miękkie masło, cukier puder cynamon i jajko.
Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy, gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki
na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm, za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Na talerzyk deserowy wylewamy niewielką ilość wody, w której moczymy delikatnie wierzch surowego ciasteczka,
następnie przykładamy mokrą stronę ciastka na talerzyk z cukrem trzcinowym i lekko dociskamy.
Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185 st. C około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka można dodatkowo udekorować.
Orzeszki i migdały przyklejam do ciasteczek za pomocą odrobiny lukru.