Ciasteczka cynamonowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Nawet jeżeli ich jeszcze nie próbowaliście, to na pewno o nich słyszeliście :) Kilka prostych składników, nieskomplikowanych ruchów i mamy pachnące cynamonem ciasteczka prosto z pieca. Po które sięgamy z uśmiechem, niby jest ich tyle a jednak zawsze za mało :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka

    200 dag
  • migdały

    100 dag
  • masło

    100 dag
  • cukier

    60 dag
  • jajka

    1 sztuka
  • cynamon

    2 łyżeczki

Dekoracja

  • cukier trzcinowy

    2 duża łyż.
  • orzechy

    6 dużych łyż.
  • migdały

    2 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami.
Dodajemy miękkie masło, cukier puder cynamon i jajko.
Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy, gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki
na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm, za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Na talerzyk deserowy wylewamy niewielką ilość wody, w której moczymy delikatnie wierzch surowego ciasteczka,
następnie przykładamy mokrą stronę ciastka na talerzyk z cukrem trzcinowym i lekko dociskamy.
Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185 st. C około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka można dodatkowo udekorować.
Orzeszki i migdały przyklejam do ciasteczek za pomocą odrobiny lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat