Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruścik starolitewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 20 dag
masła 5 dag
cukru 5 dag
cukier waniliowy
sól
jaj 4 szt
śmietany 150 ml
cukier puder
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Chruścik starolitewski

Jajka ubić z cukrem, dodając masło (zmiękczyć je podgrzewając jeśli jest twarde), przesianą mąkę, śmietanę, sól, cukier waniliowy. Ciasto wyrobić, zbić wałkiem, cienko rozwałkować. Pokroić na paski o wymiarach 8x4cm. Każdy pasek przeciąć na środku, jeden koniec paska przełożyć przez przecięcie.
Wrzucić chruściki do gorącego tłuszczu, smażyć na złocisty kolor. Wyjmować widelcem, odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.01.2013 08:20
uwielbiam takie deserki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak