Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące placki ziemniaczane.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 1 sztuka
sól do smaku
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące placki ziemniaczane.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i myjemy. Nie kroimy na mniejsze kawałki bo potem gorzej się trze. Wstawiamy do miski.
Krok 1 - Chrupiące placki ziemniaczane. foto
2
Ziemniaki trzemy na średnich oczkach - wtedy mają fajną konsystencje. Dodajemy jajko, sól i mieszamy.
Krok 2 - Chrupiące placki ziemniaczane. foto
3
Smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Do smażenia używam oliwy z oliwek lub ewentualnie olej rzepakowy.
Krok 3 - Chrupiące placki ziemniaczane. foto
4
Placuszki najlepiej położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Podajemy z cukrem, śmietaną lub leczo.

Smacznego!
Krok 4 - Chrupiące placki ziemniaczane. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarina 14.08.2013 08:22
W przepisie nie ma mąki - placki nie rozlatują się podczas smażenia ? Jak dla mnie trochę za mało przypraw ja lubię z dodatkiem czosnku i cebuli
everay 13.08.2013 20:17
uwielbiam ziemniaczane
agnieszka214 13.08.2013 18:18
placuszki mniam pierwsza klasa
cukiereczek 13.08.2013 17:12
na pewno wyjątkowe
sylwia_mc 13.08.2013 16:43
Dużo tarcia ziemniaków, ale zawsze warto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak