Chrupiace owsiane ciasteczka

Chrupiace owsiane ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • cukier

    1 szkl
  • cukier brązowy

    1/4 szkl
  • jajo

    1
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • płatki owsiane

    3 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło zmiksowac na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat