Chrupiące faworki

Chrupiące faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    5 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1/4 szklanki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • ocet

    1 kieliszek
  • cukier puder

    do oprószenia
  • smalec

    50 (do smażenia)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chrupiące faworki

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrupiące faworki foto
Mąkę zmieszać ze smietaną ,dodać żółtka ,ocet szczyptę soli i proszek do pieczenia .Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i starannie wyrobić ciasto ,a następnie mocno wybić je wałkiem i jak najcieniej rozwałkować podsypując mąką by sie nie przylepiało do stolnicy ,pokroic na paski szerokosci 2-3 cm i długości około 10-15 cm kazdy paseczek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór.
Krok 2 - Chrupiące faworki foto
W rondlu lub frytownicy roztopić smalec lub olej i do rozgrzanego wrzucić kawałek ciasta jeżeli od razu wypłynie tłuszcz jest dobrze rozgrzany i należy faworki smażyć na złocisty kolor
Krok 3 - Chrupiące faworki foto
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym przełożyć do miseczki i obsypać cukrem pudrem . Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Mniam 01.09.2013 15:31
Nigdy nie robiłam z dodatkiem octu.
Janina 01.09.2013 11:22
Smaczne są faworki;)
babeczka007 01.09.2013 10:20
Ale mam smak na takiego faworka :) Palce lizać ...
as28 01.09.2013 10:20
lubię fawoorki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat