Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z serem i oregano
W misce z ciepłą wodą roztrzepać jajko, cukier i drożdże. Wlać do mąki i wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i będzie plastyczne. Ja podsypałam jeszcze w trakcie wyrabiania około 4 łyżki mąki
Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ja ustawiam miskę na garnku z ciepłą wodą.
Keksówkę posmarować masłem i wysłać papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto nawilżając ręce olejem i ponownie przykryć i odstawić na 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, ustawić na kratce. Skórę posmarować ciepłą wodą, przykryć i odstawić do wystudzenia. Skóra nam ładnie zmięknie a chlebek z ziołami jest pyszny
Przepis mam od Ani M.