chlebek z czerwoną papryką, smażoną cebulką i ziołami prowansalskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    200 gram
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 nieduża
  • masło

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    4 gramy
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę (jedna duża) umyć i pozbawić nasion. Pokroić na kawałki i rozdrobnić w malakserze. Dodać 2 szklanki mąki uniwersalnej, drożdże sól, cukier i zioła i miksować tak długo, aż ciasto się wyrobi i będzie lepkie. Nie dodawałam ani trochę wody.
Cebulę obrać i rozdrobnić, usmażyć na maśle na złoty kolor i dodać do ciasta.
Ciasto wstawić do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu Posmarować wierzch oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Chlebek wyjąć z formy, położyć na ściereczce i odstawić do wystygnięcia. Potem można kroić.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 27.02.2014 10:19
wygląda cudnie, idealny do dań z grilla
fotoviderek 15.01.2014 07:15
Pyszny chlebek :)
Mati13 25.10.2013 15:06
wygląda wspaniale, pyszny
Wacław 25.10.2013 09:44
wygląda przepysznie :-)
anemon 09.10.2013 08:10
Przepiękny kolor ma Twój chleb.
Krystyna32 30.08.2013 17:06
pyszny ten chlebek
sylwia_mc 20.08.2013 14:03
Niebo w .... ustach :)
Maniek2 23.07.2013 12:26
apetyczny mniam
Katarzyna59 09.07.2013 08:41
fajnutki chlebuś
czekoladka_m 16.06.2013 18:53
fantastyczny, coś dla mojego męża;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat