Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEBEK WATYKAŃSKI

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas
mąka pszenna 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże 1 szczypta
Ciasto:
cukier 500 g
mleko 250 ml
mąka pszenna 500 g
olej 250 ml
jaja 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

3 części pozostałego zakwasu rozdajemy .

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEBEK WATYKAŃSKI

Kroki postępowania

1
W poniedziałek 1/4 częśc zakwasu wlać do miski , wsypać 250 g cukru , nie mieszać , odstawić , przykryć ściereczką .
Krok 1 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
2
We wtorek wlać 250 ml mleka , nie mieszać .W środę dodać 250 g mąki, nie mieszać .W czwartek zamieszać drewnianą łyżką rano , po poludniu i wieczorem .
Krok 2 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
3
W piątek dodać 250 g cukru , nie mieszać .W sobotę podzielić na 4 części . W niedzielę do 4 części dodać mąkę .
Krok 3 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
4
Wlać 250 ml oleju .
Krok 4 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
5
Wbić całe jaja ,wsypać cukier waniliowy i szczyptę soli .
Krok 5 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
6
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką .
Krok 6 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
7
Możemy dodać rodzynek obtoczonych w mące .
Krok 7 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
8
Wsypujemy proszek do pieczenia , mieszamy .
Krok 8 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
9
Ciasto wlewamy do formy keksowej .
Krok 9 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
10
Pieczemy w 180 C około 45 minut . Wyjmujemy z piekarnika , studzimy .
Krok 10 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 02.07.2014 07:43
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak