CHLEBEK WATYKAŃSKI

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • drożdże

    1 szczypta
  • Ciasto:

  • cukier

    500 g
  • mleko

    250 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • olej

    250 ml
  • jaja

    3
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
W poniedziałek 1/4 częśc zakwasu wlać do miski , wsypać 250 g cukru , nie mieszać , odstawić , przykryć ściereczką .
Krok 2 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
We wtorek wlać 250 ml mleka , nie mieszać .W środę dodać 250 g mąki, nie mieszać .W czwartek zamieszać drewnianą łyżką rano , po poludniu i wieczorem .
Krok 3 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
W piątek dodać 250 g cukru , nie mieszać .W sobotę podzielić na 4 części . W niedzielę do 4 części dodać mąkę .
Krok 4 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Wlać 250 ml oleju .
Krok 5 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Wbić całe jaja ,wsypać cukier waniliowy i szczyptę soli .
Krok 6 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką .
Krok 7 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Możemy dodać rodzynek obtoczonych w mące .
Krok 8 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Wsypujemy proszek do pieczenia , mieszamy .
Krok 9 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Ciasto wlewamy do formy keksowej .
Krok 10 - CHLEBEK WATYKAŃSKI foto
Pieczemy w 180 C około 45 minut . Wyjmujemy z piekarnika , studzimy .
Smaczna_B
3 części pozostałego zakwasu rozdajemy .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 02.07.2014 07:43
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat