Chlebek tostowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    8 g
  • mąka pszenna typ 450

    200 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    50 g
  • woda letnia

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól morska

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek tostowy foto
Z wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Krok 2 - Chlebek tostowy foto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, masło i rozczyn.
Krok 3 - Chlebek tostowy foto
Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Zagniatamy kulę.
Przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę- półtorej.
Krok 4 - Chlebek tostowy foto
Ciasto odgazowujemy, uderzając w nie ręką. Ponownie wyrabiamy.
Krok 5 - Chlebek tostowy foto
Wkładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Wyciągamy, studzimy na kratce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 23.03.2015 08:43
domowy najlepszy
kanu83 18.03.2015 09:14
Dobrze samemu upiec chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat