Chlebek Bananowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2
  • banan

    3
  • olej

    100 ml
  • mąka pszenna

    1,75 szklanki
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • mleko 2%

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Banany rozgnieść w miseczce i wymieszać z ekstraktem oraz mlekiem
- Olej ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę, sól, sodę i cukier waniliowy. Do masy dodajemy mieszankę z bananów i miksujemy na małych obrotach
- Na koniec dodajemy cynamon. Wymieszać na małych obrotach. Wylać masę do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy, wyrównać. Piec około 50 minut do „suchego patyczka” w temperaturze 170-180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 11.03.2014 15:45
Uwielbiam chlebek bananowy :)
Caterina 11.03.2014 15:29
Jest słodkawy i delikatny w smaku. Ja uwielbiam wszystko co bananowe, do tego chlebek jest taki lekko wilgotny, do kakao idealny ;) polecam, bardzo prosty w wykonaniu. pozdrawiam
Monia 11.03.2014 13:54
Bardzo ciekawa jestem smaku takiego chleba :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat